SHOPPING BAG
« vorige pagina

Glitter en glamour: van glas…

Glans en schittering zijn al eeuwen lang belangrijke kenmerken van  sieraden. Zo werd glas voor sieraden al gebruikt in het oude Egypte, in het Romeinse Rijk en zelfs al vóór de 11de eeuw in Venetië. Glas is ook gebruikt om edelstenen te imiteren. Wereldberoemde  productiecentra vonden een plek in Tsjechoslowakije, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk. De Engelse term voor sieraden waarin glas is verwerkt  is “paste jewelry”. “Paste” is gewoonlijk doorzichtig, helder en kleurloos glas.  Vaak werd er een folie achter gezet, zodat de schittering werd vergroot en er soms ook kleur aan werd toegevoegd.

Het glas dat werd gebruikt van de 15de tot en met de 17de eeuw in Italië (Milaan) en Engeland was eigenlijk niet meer dan doodgewoon glas dat sterk schitterde en zo bedoeld was om diamanten te imiteren. Rond 1675 werd in Engeland door George Ravenscroft loodglas ontwikkeld, dat vooral in de 18de eeuw in Engeland maar ook in overige Europese landen veel werd gebruikt.  In Frankrijk werden dergelijke sieraden al vanaf ca 1750 gemaakt van strass.

Strass is een soort glas waarin veel lood is  verwerkt en dat sterk schittert. Het is genoemd naar George Frédréric Strass (1701-1773). Hij werd geboren in Wolfsheim, vlakbij Stras(!)bourgh waar hij sieraden en kunstmatige edelstenen leerde maken.  Hij verhuisde in 1724 naar Parijs, waar hij nieuwe methodes uitvond om imitaties te maken van kostbare edelstenen. In Parijs wist men overigens  in de 17de eeuw al imitatie diamant te produceren! Strass wordt nu nog voornamelijk gemaakt in Tsjechoslowakije (Gablonz), Oostenrijk en ook nog steeds in Frankrijk. Veel schrijvers noemen Joseph Stra(s)er van Wenen de uitvinder van strass, maar er zijn geen geschreven bronnen bekend die het bestaan van deze Joseph bewijzen.

Een andere term voor strass, of paste is “rhinestone”. Deze term wordt vooral in de USA en Canada gebruikt voor kleurloos, schitterend glas. (uit: Harold Newman, An  Illustrated Dictionary of Jewelry, 1999)