SHOPPING BAG

“Vintage”of “Costume”?

14/11/2015

Wat is het verschil tussen “vintage” en “costume”?  Beide termen worden voor sieraden door elkaar gebruikt.

Rond 1930 kwamen goedkopere sieraden in de mode, met de bedoeling het uiterlijk  wat op te fleuren. De engelse term “Costume Jewellery” betekent dat een sieraad is gemaakt met de bedoeling een “kostuum” of outfit te vervolmaken of op te fleuren. Het waren vaak sieraden die erg aan de mode onderhevig waren en dus betrekkelijk korte tijd draagbaar.

Daarom is “Costume Jewellery” vaak gemaakt van minder kostbaar materiaal, als glas (“rhinestones”), nikkel, koper, brons, zilver, tin, plastic  en synthetische stenen. Eigenlijk bestond “Costume Jewellery” al veel langer, alleen werd het niet zo genoemd.  In de 18de eeuw maakte men al goedkopere  juwelen van gekleurd glas. Daar zijn werkelijk adembenemende  sieraden van gemaakt. Maar het werd dus eigenlijk pas echt populair vanaf het eerste kwart  van de twintigste eeuw. Ik krijg de indruk dat Costume Jewellery vooral met glitter en glans te maken heeft; het moest vooral opvallen om een saai pakje wat te verlevendigen.

“Vintage”, ook een engelse term, betekent  eigenlijk niet meer dan tweedehands. Het woord wordt niet alleen gebruikt voor sieraden, maar ook voor kleding en schoenen. Vintage artikelen zijn gemaakt in vroegere tijden en vertegenwoordigen een bepaalde stijl of mode. Op deze webshop wordt vintage vooral gebruikt voor sieraden die gemaakt zijn tussen 1930 en 1980. Daar kan  dus ook “Costume Jewellery” tussen zitten: dat zijn dan sieraden die gemaakt zijn van goedkoper materiaal en in die periode door nu beroemde namen zijn ontworpen en/of gemaakt. Zoals Trifari, Boucher of Coco Chanel.

Vintage sieraden

08/08/2015

Vergeet niet dat de meeste vintage sieraden met liefde gedragen zijn; ze zijn gebruikt en gekoesterd en ze zijn dus niet nieuw! Vanwege de bijzondere stijl van vintage sieraden hangt er vaak een aparte sfeer omheen: daarmee voeg je iets bijzonders toe aan je outfit.

Ik probeer altijd zoveel mogelijk duidelijke informatie te geven over de staat van het sieraad in woord en beeld. Kijk dus goed naar de foto’s en als er vragen zijn over de staat van een sieraad geef ik natuurlijk graag antwoord.

Costume jewelry

28/07/2015

Er is in plaats van de pagina brocante een pagina met costume jewelry op Bonbijou geopend! Voor brocante wordt een aparte shop  in het leven geroepen. Zo gauw die on line staat, zal er ook een link op Bonbijou te vinden zijn. Op de pagina costume jewelry vindt u gesigneerde sieraden van bekende, voornamelijk Amerikaanse producenten als Trifari, Coro, en Lisner. Natuurlijke komen er ook steeds weer antieke sieraden bij op Bonbijou!

Sieraden dateren

21/06/2015

Het is niet altijd eenvoudig om sieraden te dateren. Je komt met zekerheid  dicht in de buurt van een goede datering als het sieraad is gemerkt met een jaarletter en/of een meesterteken. Het is de keurmeester die de jaarletter in een edelmetalen (zoals goud, zilver, platina) inslaat. De letter  geeft dus aan in welk jaar het edelmetalen voorwerp werd gekeurd. Dat wil echter niet altijd zeggen dat het voorwerp in dat jaar ook vervaardigd is: een edelsmid kan het sieraad bijvoorbeeld jaren laten liggen, voordat het wordt gekeurd. Het is in ieder geval niet nà dat jaar vervaardigd.

Na het opheffen van de gilden, in 1798, is het gebruik van jaarletters ontstaan. Daarvóór hanteerde elk goud- en zilversmidsgilde een eigen jaarletter. Naar Frans voorbeeld  werd het keuren en stempelen van goud en zilver onder het Koninkrijk Holland genationaliseerd. Lodewijk Napoleon vervaardigde hiervoor per 1 juli 1807  een wet waardoor er belasting moest worden betaald over goud en zilver. Sinds 1807 worden er dus landelijke jaarletters gebruikt. Elk jaar kreeg  sinds die tijd een eigen letter van het alfabet, waarbij de J wordt overgeslagen. Om verwarring tussen letters te voorkomen (bijvoorbeeld tussen de M en de W) wordt er linksboven dat soort letter een klein streepje geplaatst, zodat je zeker weet dat de M een M is en geen W.

Als een sieraad geen jaarletter heeft omdat het niet van edelmetaal is gemaakt, of omdat de jaarletter versleten is, of verdwenen na vermaken, kunnen portretten, advertenties, en vergelijkingen met sieraden uit musea uitkomst bieden. Ook zijn er in elk tijdperk bepaalde materialen, ontwerpen,  een bepaald sieraad of een bepaalde vorm en grootte populair. Als een kapsel dat de oren bedekte  populair was, zijn  er weinig oorbellen overgebleven uit die tijd. Kortom, bij het volgen van de mode kom je ook al een heel eind in de buurt van een  juiste datering.

Het is weer lente!

26/04/2015

Met al die kwinkelierende vogeltjes en bloeiende bomen is de lente weer volop aanwezig. Ook met sieraden kan dat getoond worden! Er zijn alweer lieveheersbeestjes, vlinders, kevertjes en manden met bloemen buiten gezien (om nog maar even te zwijgen van de muizen), dus meteen maar weer de juwelenkist ingedoken…want daar zitten ook nog wat vintage lentekriebeltjes  verborgen…Volop genieten!

Sieraden op portretten

17/02/2015

Op portretten geven sieraden de financiële en sociale status van de geportretteerde weer. Maar het  laat ook zien hoe modern of juist traditioneel hij of zij was.

De laatste tijd zoek ik daarom voortdurend naar portretten waarop sieraden te zien zijn. Dat is niet alleen interessant vanwege de vorm en de datering van de sieraden zelf, maar ook om te achterhalen wat nu eigenlijk de manier of mode was om ze te dragen tijdens een bepaalde periode, bijvoorbeeld in de de 18 de eeuw, of rond 1920.

Dat wekt nogal eens verbazing: drie ringen aan één vinger, dames beladen met parels, ellenlange oorbellen of enorme versieringen op borst en buik. Natuurlijk hoop ik ooit eens een portret te vinden waarvan ik kan zeggen: daar zie ik een broche waarvan ik er ook één in mijn webshop heb!

Een schitterend 2015!

02/01/2015

Op de nieuwe pagina Vintage Feest vindt u sieraden voor de vrolijke noot. Die pagina blijft ook na Kerst en Oud en Nieuw bestaan, want er is altijd wel een feestje te vieren. Sinds kort is er ook een pagina met Brocante toegevoegd.  Die pagina wordt ook in 2015 voortgezet, met niet alleen kleine decoratieve voorwerpen, maar ook serviesgoed, handschoenen en vintage handtassen.

Bonbijou wenst u alle goeds en een vrolijk 2015!

Kerstsieraden

08/12/2014

Kerstmis is een feest voor glitter en glamour, bij uitstek geschikt voor het showen van kostbare diamanten en prachtige flonkerende edelstenen. Maar er zijn ook erg leuke, grappige kerstsieraden in de loop van de tijd gemaakt die niet zo kostbaar zijn. De afgelopen jaren heb ik er wat verzameld die tot en met Kerstmis op Bonbijou staan. En dan gaat het vooral om broches en oorbellen in de vorm van kerstbomen, engeltjes en sterren, met flonkerende steentjes. Glitters, goudkleurig metaal, zilverkleurig metaal en alles wat glimt en blinkt kunt u ook op de pagina “vintage feest” vinden. Veel plezier!

Portretsieraden

19/10/2014

Eén van de spannendste soort juwelen zijn wel de portretsieraden. Wie stelt het voor, waarom is het gemaakt, en wat heeft zo’n sieraad niet allemaal meegemaakt?

Er zijn veel miniatuur portretten in sieraden verwerkt. Die portretjes zijn direct te zien, of verborgen in medaillons. Dat heeft natuurlijk ook te maken met het feit of de geportretteerde wel of niet “geheim” moest worden gehouden! Het meest opmerkelijke daarin is het sieraad wat alleen een geschilderd oog laat zien, vaak verwerkt in een broche. Dat sieraad was heel populair in het begin van de 19de eeuw en werd door een verliefde man aan zijn beoogde bruid geschonken. Omgekeerd was dat ook het geval: een dergelijk sieraad werd ook wel meegegeven aan zeelieden, zodat hun geliefde een oogje in het zeil kon houden….

Voordat de fotografie werd uitgevonden moest er een portretje worden geschilderd, uitgesneden of bijvoorbeeld in emaille worden uitgewerkt. Het was bedoeld als aandenken of blijk van liefde. Niet alleen van gestorvenen, maar natuurlijk ook van verloofde, echtgenoot, vader en moeder, of kinderen. Zoals we vandaag fotootjes meenemen in de portemonnee, werd er vroeger een portretje meegedragen aan de hals, als armband, als broche of als ring. Het werd in veel gevallen met de hand geschilderd op ivoor, porselein, papier, been of parelmoer. En het werd uitgesneden in schelp (de camee), een meerlagen steen (bijvoorbeeld sardonyx), hout of in git. Afhankelijk van de draagkracht werd er een rijkversierde montuur omheen gezet of een eenvoudig metalen of houten lijstje.

Wat me nog het meest fascineert is de vraag of de afgebeelde persoon werkelijk bestaan heeft. Vorsten schonken zulke portretjes van henzelf aan familieleden of aan mensen die ze wilden belonen. Vaak moesten de ontvangers dan nog wel zelf die portretjes tot een sieraad laten maken! Dat gebeurde ook met souvenirs: in Italië kon je je portretje als camee laten snijden, en thuis liet je dat dan door een juwelier in een mooi montuur zetten.  Miniatuurportretjes werden dus ook wel als aandenken uitgedeeld of  in opdracht gemaakt. Maar hoe weet je nou wie het voorstelt? Van vorsten, edelen en bijvoorbeeld beroemde dichters of filosofen is dat dus nog wel na te gaan, maar van alledaagse mensen?  Er zijn natuurlijk genoeg mythologische figuren geportretteerd, of wel héél bijzonder mooie dames. Bovendien werden dergelijke portretjes ook wel meegenomen als souvenir, te herkennen aan bijvoorbeeld de klederdracht. Het helpt natuurlijk als een miniatuurportretje is ondertekend door de maker, of als er op de achterkant van het portretje of de montuur een datum is aangebracht. Maar het blijft gissen: is het een aandenken, of is het alleen een mooi plaatje?

Geschiedenis van de armband

10/08/2014

De armband kennen we natuurlijk allemaal. Maar wat is de geschiedenis ervan? De Egyptenaren, Grieken en Romeinen droegen al armbanden. Niet alleen ter versiering, maar ook om de drager te beschermen tegen ziekte, vijanden of boze geesten.  De vroegste armbanden  zijn gemaakt van metaal, been, koraal of ivoor, en werden door vrouwen en  door mannen gedragen. Ze werden aan beide armen gedragen, en, afhankelijk van de mode (wel of geen lange mouwen), ook aan de bovenarm. Veel tegelijk, aan beide polsen dezelfde, of een enkele, fijne, ter versiering van een smalle pols. In de 18de en 19de eeuw werd de armband erg populair. Vaak zie je in die tijd armbanden met cameeën of medaillons. In de Victoriaanse tijd werden ze ook vaak al rouwsieraad gedragen, gemaakt van haar.

Volgende pagina »