SHOPPING BAG
« vorige pagina

Medaillon

Een medaillon is een hanger die kan worden geopend. Daarbinnen kan iets bewaard worden dat letterlijk na aan het hart van de drager ligt: een portretje of haarlokje van een dierbare, of zelfs een heel klein liefdesbriefje.  Al eeuwenlang is het medaillon daarom een favoriet sieraad. De oorsprong van het medaillon ligt waarschijnlijk bij amuletten. Bedoeld om het kwaad te weren of geluk op te roepen. Het waren tot en met de 16de eeuw kleine hangertjes waarin gelukwensen werden verborgen, of kleine lapjes stof die met parfum werden doordrenkt om nare geurtjes weg te werken. Er werd zelfs wel vergif in bewaard. Maar er werden toen ook al kleine portretjes in verwerkt.

Koningin Elizabeth I van Engeland droeg dagelijks een ring die niet alleen een portretje van haar zelf, maar ook van haar moeder, Anna Boleyn, bevatte. Die werden pas zichtbaar als de ring werd opengemaakt. In die tijd waren de portret miniaturen van hoge kwaliteit, gemaakt door ware kunstenaars, alleen bestemd voor de zeer rijken.

In de 19de eeuw kwamen de medaillons weer erg in de mode, dat tot ongeveer 1930 duurde. Vooral in Engeland, waar koningin Victoria van Prins Albert een armband ten geschenke kreeg met acht medaillons, gevuld met een haarlok van elk van hun acht kinderen. Na de dood van Prins Albert droeg koningin Victoria elke dag  een medaillon met zijn foto. Vooral door koningin Victoria werd deze mode dus aangezwengeld. Victoriaanse dames droegen de medaillons aan kettingen, maar ook aan fluwelen linten.

Portretfoto’s werden al vanaf ca 1840 gemaakt. De eerste “selfie” (zie hiernaast) dateert uit 1839! De geportretteerde moest daarvoor wel heel erg lang stilzitten.

Medaillons werden van allerlei materialen gemaakt: goud, zilver, verzilverd metaal, git, maar ook van goedkopere materialen zoals koper. Er zijn medaillons met glazen of celluloid beschermdekseltjes maar er zijn ook medaillons gemaakt zonder dat er een raampje binnenin ter bescherming is aangebracht.