SHOPPING BAG
« vorige pagina

Sieraden met micromozaïek

Micromozaïek is een kunstvorm die zich vooral in Rome heeft ontwikkeld in de achttiende en negentiende eeuw. De kleine kunstwerkjes, waarvan het soms wel een half jaar gekost had ze te maken, werden gemaakt van “tesserae”, kleine stukjes glas. Hoe fijner de stukjes glas, hoe ouder het mozaïek meestal is. Belangrijke inspiratiebronnen voor de afbeeldingen waren de Romeinse bouwwerken, de natuur, de mythologie en later, in de negentiende eeuw, ook menselijke figuren in speciale kledij.

In Engeland waren sieraden met mozaïekjes van 1820 tot ongeveer 1890 erg in de mode. Ze vonden gretig aftrek bij de toeristen en de ‘Grand Tour’ reizigers, die ze vanuit Rome als souvenir mee naar huis namen. Daar werden ze in een montuur gezet. Tegen het eind van de negentiende eeuw verdween de kunst van het micromozaïek. Een beschadigd mozaïek in een sieraad is eigenlijk niet meer te restaureren, en volledig in tact zijnde mozaïekjes worden steeds meer een zeldzaamheid.