SHOPPING BAG
« vorige pagina

Strikken

Strikken zijn al heel lang als siermotief gebruikt. Niet alleen op kleding, maar ook op schoenen en volop verwerkt in sieraden. Hollandse portretten uit de zeventiende eeuw laten  stoere mannen zien met schoenen met dikke blokhakken en een zwierige stoffen strik er bovenop. Een bekend voorbeeld is de broche in de vorm van een strik: daar zijn prachtige voorbeelden van bekend uit het derde kwart van de zeventiende eeuw. Die broches zijn vaak versierd met diamanten en parels en gespeld op borsthoogte, bijvoorbeeld om kanten kragen op hun plaats te houden. Ik heb ook wel echte stoffen strikken op portretten uit die tijd gezien, waar dan een sieraad aan hangt.

In de achttiende eeuw is het een kenmerk van de Lodewijk-stijlen, en tijdens de Rococo vind je ook overal strikken terug, niet alleen als sieraad, of  onderaan de pruik (gemaakt van stof), maar ook bijvoorbeeld boven aan schilderijlijsten of op zilveren gebruiksvoorwerpen.

Als je er op gaat letten vind je ze overal en in alle tijden: in de jaren rond 1955-1960 waren sieraden met strik populair en ook nu nog vind je ze in nieuw gemaakte sieraden terug!