SHOPPING BAG
« vorige pagina

Vlinders

Bonbijou heeft inmiddels een aantal sieraden verzameld waarin een vlinder of vlindertje de hoofdrol speelt. De Griekse naam voor vlinder is Psyche. De oorspronkelijke betekenis van Psyche is adem. Het verband tussen Psyche, een vlinder en adem of levensbeginsel (de ziel) is daarom gauw gelegd: de vlinder werd in veel culturen het symbool voor de ziel, het levensbeginsel en de transformatie van geboorte, leven en overgang naar de dood. De vlinder heeft dus een speciale betekenis, ook omdat het diertje een verandering doormaakt van onooglijke rups naar een starre cocon waaruit een prachtig vaak kleurrijke verschijning te voorschijn komt. Een vlinder kan dus symbool staan voor gedaanteverandering, vrijheid en schoonheid, maar ook voor de vergankelijkheid van vreugde en de kortstondigheid van het leven. De vlinder was al bij de Aztecen in Mexico geliefd als sieraad, is vaak terug te vinden in de art nouveau en Jugendstil (rond 1900), en is ook nu nog een veel voorkomend siermotief.  Vlinders en vlindertjes, van heel groot tot piepklein, zijn vooral te vinden als broche of (das)speld. In de webshop van Bonbijou zult u ze regelmatig tegenkomen in alle mogelijke materialen, vormen, kleuren, maten en prijsklassen.