SHOPPING BAG

Uw bestelling

18/02/2019

Vanwege ziekte kan het een paar dagen duren voordat de bestelling bij u binnen is. Mocht u haast hebben, stuur mij dan een mailtje voordat u definitief bestelt. Dan  kijk ik of de gewenste levertijd haalbaar is.

Wat zijn cameeën eigenlijk?

15/01/2019

Camee is de naam voor het voorwerp dat bestaat uit natuurlijke materialen (zoals schelp, agaat of sardonyx) waaruit  een  voorstelling wordt gesneden of gegraveerd. Meestal is de vorm rond of ovaal, maar ook vierkante of druppelvormige cameeën komen voor. Door een kleurlaag gedeeltelijk weg te snijden ontstaat er een afbeelding in reliëf. Bij schelp is de achtergrond  meestal roodbruin en de voorstelling blijft dan wit of crème.

Er zijn allerlei voorstellingen in camee-vorm gemaakt.

Cameeën uit de 19de eeuw laten vaak mythologische scènes zien, of portretten van goden en godinnen als Bacchus, Psyche, Diane of Flora. Ook werden er hele voorstellingen uitgesneden, of goed gelijkende portretten gemaakt. In die tijd waren de Italiaanse cameeën heel populair. Reizigers namen deze als souvenir  mee terug naar huis. Daar werden ze door de juwelier in goud of zilver gezet en zo onderdeel van een halssieraad, ring of broche.

Het bekendste zijn wel de vrouwenkopjes. In de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw zie je ze veel met een wipneusje. Dames- en/of mythologische figuren (zoals godinnen) op oudere cameeën zijn te herkennen aan een grieks profiel, en hebben vaak helemaal geen neusbrug. Veel voorkomende taferelen zijn landschapjes met huizen en een brug, een beekje of een pomp met een vrouwenfiguurtje, gehuld in bolstaande rokken. Deze zijn in de jaren 1860-1870 gemaakt en verwijzen naar het bijbelse verhaal van Rebecca bij de bron. Ik ben er dol op!

Kerst sieraden

08/12/2018

Kerstmis is een feest dat gevierd wordt met glitter en glamour, dus bij uitstek geschikt voor het showen van kostbare diamanten en prachtige flonkerende edelstenen. Bij Bonbijou kunt u naast antieke diamanten sieraden erg leuke, grappige kerstsieraden vinden die niet zo kostbaar zijn. Zoals broches in de vorm van een kerstboom, een dennentak met kaars, of kerstmannen in de vorm van oorbellen…houdt de komende tijd de webshop goed in de gaten! Er komt elke keer weer wat spannends bij.

Veel plezier!

Vlinders

13/08/2018

Bonbijou heeft inmiddels een aantal sieraden verzameld waarin een vlinder of vlindertje de hoofdrol speelt. De Griekse naam voor vlinder is Psyche. De oorspronkelijke betekenis van Psyche is adem. Het verband tussen Psyche, een vlinder en adem of levensbeginsel (de ziel) is daarom gauw gelegd: de vlinder werd in veel culturen het symbool voor de ziel, het levensbeginsel en de transformatie van geboorte, leven en overgang naar de dood. De vlinder heeft dus een speciale betekenis, ook omdat het diertje een verandering doormaakt van onooglijke rups naar een starre cocon waaruit een prachtig vaak kleurrijke verschijning te voorschijn komt. Een vlinder kan dus symbool staan voor gedaanteverandering, vrijheid en schoonheid, maar ook voor de vergankelijkheid van vreugde en de kortstondigheid van het leven. De vlinder was al bij de Aztecen in Mexico geliefd als sieraad, is vaak terug te vinden in de art nouveau en Jugendstil (rond 1900), en is ook nu nog een veel voorkomend siermotief.  Vlinders en vlindertjes, van heel groot tot piepklein, zijn vooral te vinden als broche of (das)speld. In de webshop van Bonbijou zult u ze regelmatig tegenkomen in alle mogelijke materialen, vormen, kleuren, maten en prijsklassen.

Sieraden bestellen

13/07/2018

Voeg een artikel toe aan uw shopping bag door op de grote button “shopping bag” te klikken die u rechts onderaan de productbeschrijving vindt.

Als u klaar bent en zeker weet dat u het sieraad of de sieraden wilt bestellen klikt u in het artikel overzicht vervolgens op ‘bestellen’.

Om uw bestelling te voltooien dient u een aantal gegevens in te vullen en de verzendwijze te kiezen: gewoon per brievenbuspost, aangetekend of verzekerd. Tenslotte selecteert u de gewenste betaalmethode en klikt u op de knop onderaan om de bestelling te voltooien.

Wanneer u voor iDEAL kiest, dient u de stappen van deze betaalmethode te volgen om de betaling af te ronden. Let op: als u de betaling via Ideal heeft gedaan, dient u de bestelling nog wel af te ronden om de webshop te laten weten dat u besteld heeft. In de webshop komt dan het bestelde artikel op “verkocht” te staan. Als u dat vergeet, en niet op de afrondingsknop klikt na de betaling met Ideal, staat het sieraad in de shop niet op verkocht en is dus nog beschikbaar voor andere klanten! En dat is natuurlijk heel vervelend…

Als u kiest voor “Anders” betekent dat, dat u niet via Ideal betaalt, maar op een andere manier, bijvoorbeeld via internetbankieren. De gegevens voor de betaling (zoals het bankrekeningnummer van Bonbijou)  ontvangt u dan automatisch in een e-mailberichtje. De sieraden worden verzonden als het totale aankoopbedrag (inclusief verzendkosten) op de rekening van Bonbijou staat.

Vergeet dus niet om altijd op de knop “bestelling afronden”te klikken! Is er iets niet duidelijk of heeft u vragen, aarzel dan niet en stuur een e-mailberichtje naar info@bonbijou.nl. Telefonisch ben ik minder goed bereikbaar in verband met (ander) werk…..

Sieraden dateren

03/01/2018

Het is niet altijd eenvoudig om sieraden te dateren. Je komt met zekerheid  dicht in de buurt van een goede datering als het sieraad is gemerkt met een jaarletter en/of een meesterteken. Het is de keurmeester die de jaarletter in edelmetalen (zoals goud, zilver, platina) inslaat. De letter  geeft dus aan in welk jaar het edelmetalen voorwerp werd gekeurd. Dat wil echter niet altijd zeggen dat het voorwerp in dat jaar ook vervaardigd is: een edelsmid kan het sieraad bijvoorbeeld jaren laten liggen, voordat het wordt gekeurd. Het is in ieder geval niet nà dat jaar vervaardigd.

Na het opheffen van de gilden, in 1798, is het gebruik van jaarletters ontstaan. Daarvóór hanteerde elk goud- en zilversmidsgilde een eigen jaarletter. Naar Frans voorbeeld  werd het keuren en stempelen van goud en zilver onder het Koninkrijk Holland genationaliseerd. Lodewijk Napoleon vervaardigde hiervoor per 1 juli 1807  een wet waardoor er belasting moest worden betaald over goud en zilver. Sinds 1807 worden er dus landelijke jaarletters gebruikt. Elk jaar kreeg  sinds die tijd een eigen letter van het alfabet, waarbij de J wordt overgeslagen. Om verwarring tussen letters te voorkomen (bijvoorbeeld tussen de M en de W) wordt er linksboven dat soort letter een klein streepje geplaatst, zodat je zeker weet dat de M een M is en geen W.

Als een sieraad geen jaarletter heeft omdat het niet van edelmetaal is gemaakt, of omdat de jaarletter versleten is, of verdwenen na vermaken, kunnen portretten, advertenties, en vergelijkingen met sieraden uit musea uitkomst bieden. Ook zijn er in elk tijdperk bepaalde materialen, ontwerpen,  een bepaald sieraad of een bepaalde vorm en grootte populair. Als een kapsel dat de oren bedekte  populair was, zijn  er weinig oorbellen overgebleven uit die tijd. Kortom, bij het volgen van de mode kom je ook al een heel eind in de buurt van een  juiste datering.

Strikken

11/11/2017

Strikken zijn al heel lang als siermotief gebruikt. Niet alleen op kleding, maar ook op schoenen en volop verwerkt in sieraden. Hollandse portretten uit de zeventiende eeuw laten  stoere mannen zien met schoenen met dikke blokhakken en een zwierige stoffen strik er bovenop. Een bekend voorbeeld is de broche in de vorm van een strik: daar zijn prachtige voorbeelden van bekend uit het derde kwart van de zeventiende eeuw. Die broches zijn vaak versierd met diamanten en parels en gespeld op borsthoogte, bijvoorbeeld om kanten kragen op hun plaats te houden. Ik heb ook wel echte stoffen strikken op portretten uit die tijd gezien, waar dan een sieraad aan hangt.

In de achttiende eeuw is het een kenmerk van de Lodewijk-stijlen, en tijdens de Rococo vind je ook overal strikken terug, niet alleen als sieraad, of  onderaan de pruik (gemaakt van stof), maar ook bijvoorbeeld boven aan schilderijlijsten of op zilveren gebruiksvoorwerpen.

Als je er op gaat letten vind je ze overal en in alle tijden: in de jaren rond 1955-1960 waren sieraden met strik populair en ook nu nog vind je ze in nieuw gemaakte sieraden terug!

Na-zomeren

25/08/2017

Nog even na-zomeren! Bonbijou is in de juwelenkist gedoken en heeft vintage bloemen gezocht om het zomergevoel nog wat aan te wakkeren. De porseleinen bloem-broches en oorclips waren vooral eind jaren zestig, begin jaren zeventig populair. Ik weet nog dat mijn moeder ze met veel flair droeg. Maar ja, als ze vallen, dan zijn ze kapot. Het is dus erg moeilijk om gave exemplaren te vinden. Dat is voor enkele exemplaren gelukt, maar bij anderen zijn er kleine onvolkomenheden, die niet erg opvallen. Dat wordt echter altijd vermeld.

Sieraden met micromozaïek

23/07/2017

Micromozaïek is een kunstvorm die zich vooral in Rome heeft ontwikkeld in de achttiende en negentiende eeuw. De kleine kunstwerkjes, waarvan het soms wel een half jaar gekost had ze te maken, werden gemaakt van “tesserae”, kleine stukjes glas. Hoe fijner de stukjes glas, hoe ouder het mozaïek meestal is. Belangrijke inspiratiebronnen voor de afbeeldingen waren de Romeinse bouwwerken, de natuur, de mythologie en later, in de negentiende eeuw, ook menselijke figuren in speciale kledij.

In Engeland waren sieraden met mozaïekjes van 1820 tot ongeveer 1890 erg in de mode. Ze vonden gretig aftrek bij de toeristen en de ‘Grand Tour’ reizigers, die ze vanuit Rome als souvenir mee naar huis namen. Daar werden ze in een montuur gezet. Tegen het eind van de negentiende eeuw verdween de kunst van het micromozaïek. Een beschadigd mozaïek in een sieraad is eigenlijk niet meer te restaureren, en volledig in tact zijnde mozaïekjes worden steeds meer een zeldzaamheid.

Medaillon

22/04/2017

Een medaillon is een hanger die kan worden geopend. Daarbinnen kan iets bewaard worden dat letterlijk na aan het hart van de drager ligt: een portretje of haarlokje van een dierbare, of zelfs een heel klein liefdesbriefje.  Al eeuwenlang is het medaillon daarom een favoriet sieraad. De oorsprong van het medaillon ligt waarschijnlijk bij amuletten. Bedoeld om het kwaad te weren of geluk op te roepen. Het waren tot en met de 16de eeuw kleine hangertjes waarin gelukwensen werden verborgen, of kleine lapjes stof die met parfum werden doordrenkt om nare geurtjes weg te werken. Er werd zelfs wel vergif in bewaard. Maar er werden toen ook al kleine portretjes in verwerkt.

Koningin Elizabeth I van Engeland droeg dagelijks een ring die niet alleen een portretje van haar zelf, maar ook van haar moeder, Anna Boleyn, bevatte. Die werden pas zichtbaar als de ring werd opengemaakt. In die tijd waren de portret miniaturen van hoge kwaliteit, gemaakt door ware kunstenaars, alleen bestemd voor de zeer rijken.

In de 19de eeuw kwamen de medaillons weer erg in de mode, dat tot ongeveer 1930 duurde. Vooral in Engeland, waar koningin Victoria van Prins Albert een armband ten geschenke kreeg met acht medaillons, gevuld met een haarlok van elk van hun acht kinderen. Na de dood van Prins Albert droeg koningin Victoria elke dag  een medaillon met zijn foto. Vooral door koningin Victoria werd deze mode dus aangezwengeld. Victoriaanse dames droegen de medaillons aan kettingen, maar ook aan fluwelen linten.

Portretfoto’s werden al vanaf ca 1840 gemaakt. De eerste “selfie” (zie hiernaast) dateert uit 1839! De geportretteerde moest daarvoor wel heel erg lang stilzitten.

Medaillons werden van allerlei materialen gemaakt: goud, zilver, verzilverd metaal, git, maar ook van goedkopere materialen zoals koper. Er zijn medaillons met glazen of celluloid beschermdekseltjes maar er zijn ook medaillons gemaakt zonder dat er een raampje binnenin ter bescherming is aangebracht.

 

Volgende pagina »